Oedeemtherapie

Bij overmatig vocht vast houden na operatie of door circulatieproblemen

Onze specialisten

Hillie Hofmeester

De behandeling

Oedeem (vochtophoping) heeft verschillende oorzaken.
Zo kan er sprake zijn van lymfoedeem. Hierbij ontstaat er vochtophoping die wordt veroorzaakt door een storing in het lymfesysteem.

Een andere mogelijkheid is het zogenaamde lipoedeem. Hierbij ontstaan er onderhuidse ophopingen van vet en vocht, in de volksmond ook wel ”cellulitis” of “sinaasappelhuid” genoemd.

Een derde mogelijkheid is het ontstaan van veneus oedeem. Dit is een combinatie van oedeem en een slecht werkend bloedvatsysteem dat ontstaat in de benen.
 
De behandeling van deze soorten oedeem bestaat in de meeste gevallen uit oedeemtherapie: manuele lymfedrainage in combinatie met compressie – en oefentherapie. Wanneer de omvang van arm of been stabiel is, wordt er een therapeutisch elastische kous aangemeten. Deze kousen zijn er in alle soorten, maten en kleuren en kunnen op maat worden gemaakt.

Zo is er een complete behandeling van oedeem bij het Centrum voor Fysiotherapie Harderwijk mogelijk.

Kosten / vergoedingen

De kosten van deze behandeling wordt veelal vergoed door de zorgverzekering. U kunt contact opnemen met uw zorgverzekeraar voor meer informatie over uw vergoeding voor oedeemtherapie.

Weet u nog niet welke behandeling u nodig heeft? Kom bij ons op gesprek en wij kijken samen naar een behandeling die het beste bij u past.

Terug naar alle behandelingen